pondělí, července 20, 2009

Keramické zirkoniové nože

Keramicko-zirkoniové nože.
Jistě už jste v poslední době slyšeli alespoň koutkem ucha, že na českém trhu se pomalu objevují takzvané keramické nože. Čtete správně, keramické nože..! Respektive keramicko-zirkoniové.
Technologie keramicko-zirkoniových nožů má za účel přivést do všech kuchyní světa malou revoluci a technologický pokrok.
Co je hlavními znaky keramicko-zirkoniových nožů:
  • nože nejsou ze železa/ocele/nerezu... :)
  • nože se nemusí (nikdy) brousit
  • neničí vitamíny v ovoci a zelenině
  • nože jsou povětšinou mléčně-bíle (KYOCERA vyrábí i černošedé)
  • jsou poměrně křehké
Japonci z KYOCERA byli první!!!
Pokud je mi známo, tak průkopníkem této pozemské technologie je firma KYOCERA. I když keramika jako taková je opravdu po čertech stará technologie...
Kyocera byla založena roku 1955 se sídlem a výrobou v Japonském Kyotu. Ve své domovské továrně vyrábí keramicko-zirkoniové nože takřka pro celý svět.
Bohužel, za uvedení opravdu zajímavé technologie na trhy blízko nás, se platí poměrně vysoká cena. Jak je dobrým zvykem, tak alepoň ze začátku. I když v porovnání s profesionálními japonskými noži z různých druhů kovů je cena daleko nižší.

CERATIO přebýrá úspěšně štafetu...
Pro méně majetné vyplňuje mezeru na trhu firma CERATIO.
Ceratio poskytuje sadu tří
keramicko-zirkoniový nožů za částku blízko 1.500,- Kč vč. DPH
Je třeba podotknout, že KYOCERA začíná někde kolem 2.500,- Kč za jeden nůž. Samozřejmě dle typu nože. Bohužel CERATIO prozatím nabízí pouze 3 typy keramicko-zirkoniových nožů. ale možná dle současných úspěchů svůj repertoár rozšíří.

Vlastnosti keramicko-zirkoniových nožů
Díky materiálové struktuře a výrobnímu procesu jsou keramické nože velmi tvrdé a mnohonásobně převyšují pevnost i těch nejkvalitnějších ocelových nožů. Jinými slovy keramické nože se nemusí opakovaně brousit. Alespoň dle tvrzeních prodejce. Pokud s keramickým nožem zacházíte opatrně a dle pokynů, nemělo by dojít ke ztupení samotného nože.
Nesmíte, nebo spíše není doporučenu, krájet/sekat:
  • okoralý chléb
  • zmrzlou zeleninu
  • vykosťovat maso
  • sekat kosti samotné
Nůž toto vše sice bez problémů vydrží a nestupí se, ale nevyhnutelně dochází k poškození čepele. Na čepeli jsou vidět zřetelné vroubky a odštěpky. Díky křehkosti dané materiálem se čepel prostě postupně uláme. To je zřejmě hlavní slabinou keramických nožů. Vypadá to že i jedinou.
Taktéž nesmíte používat keramické či skleněné prkénka na krájení, ale pouze z umělých hmot či ze dřeva.
CERATIO po druhé...
Pokud nejste z těch, kteří ochotně zaplatí za jeden keramický nůž bez mrknutí oka 3tisíce, je na řadě firma CERATIO v zastoupení HÖGNER s.r.o.
. Jak jsem již zmínil, keramické nože CERATIO jsou plnohodnotným sekundantem firmě KYOCERA. Za 3.dílný set opravdu kvalitních keramických nožů CERATIO zaplatíte 1.500,-Kč a ačkoliv to zní jak z televizního shopu, bonusem získáte škrabku na brambory či jinou havěť a jeden umělohmotný chránič pro keramický nůž.
Chtěl bych se pozastavit nad umělohmotným chráničem čepele. K sadě dostanete opravdu jen jeden, což docela zamrzí.. Když už sada tak sada se vším všudy..I kdybych chtěl mít plastový chránič na všech nožích, cenu jednoho chrániče
se mi nepodařilo vypátrat a dle návštěvy na stránkách jsem ani neviděl možnost si ho samostatně objednat. Nicméně myslím, že není problém se s firmou HÖGNER s.r.o. dohodnout na dodávce extra plastových chráničů. Z vlastní zkušenosti jsem měl z jednání firmy HÖGNER s.r.o. velmi dobrý pocit a mohu jen doporučit.

Mám si koupit keramický nůž?
Můj subjektivní názor po vyzkoušení je ANO. Tedy alespoň co se keramicko-zirkoniových nožů týče. V prvé řadě by si měl každý potencionální kupec ujasnit, že keramické nože nemají za účel nahradit vaši dosavadní výbavu nožů ale být součástí ve výbavě. V přeneseném slova smyslu jako nevrtáte s diamantovým vrtákem do omítky... Keramické nože neslouží k vykosťování, nebo porcování masa na zabíjačce. Jsou určeny spíše pro jemnou práci s kuřecím masem či jiným masem bez kostí. Taktéž jsou skvělé pro práci se zeleninou či ovocem. Fantazii se skoro meze nekladou..


Jak se to dělá?!

Slovy klasika * ..vše co jste kdy chtěli o keramických nožích vědět, ale báli jste se zeptat..** Video je v Angličtině :)


Co Vás překvapí?

  • V prvé řadě to je barva. Mléčně bílá je opravdu nezvyklá. Zvláště když propouští světlo. Schválně si někdy na čepel posviťte obyčejným červeným laserem.
  • Taktéž je nůž celkově velmi dobře vyvážený a je s ním radost pracovat. Je spíše těžší než lehčí.
  • Čepel je na omak velmi jemná a zdánlivě neostrá...ale zdání klame!
  • Jemnost řezu.
  • Ostrost na úrovni, nicméně k žiletkovému ostří to má ještě krůček...
Co na to distributor?
Výhody keramicko-zirkoniového ostří
  • je odolné kyselinám, zásadám i barvivům obsaženým v potravinách
  • je naprosto zdravotně nezávadné
  • pracuje s chirurgickou přesností a udrží si ostrost mnohonásobně déle než kovové čepele
  • snadno krájí a loupe všechny druhy potravin, ovoce a zeleniny
  • je odolné korozi a neuvolňuje kovovou chuť
  • nelepivý povrch se snadno čistí a je mnohem hygieničtější i bezpečnější
  • zachovává veškeré vitamíny a enzymy
  • je velice lehké
  • ergonomický design zpříjemňuje použití
Pokud se stane, že se Vám nějaký ten vroubek za čas používání nože přecejen vyskytne..
Nebo se nůž otupí, firma HÖGNER s.r.o. taktéž zajišťuje profi broušení za 300Kč na jeden nůž. Nože se brousí v České republice. Což je opravdu fajn, protože takové nože od KYOCERY se posílají do JAPONSKA a cena broušení bude podstatně dražší. O časovém intervalu se neodvažuji spekulovat.

Stále zde!

Tak trochu jiné ostří...
Vážení a milí..
Dnes po ránu na mne začal křičet emailoví klient, že stránky RAV3N´s WORLDu dosáhli po půl roku od vynulování 1700 návštěv.. I když převážná většina návštěvníků jsou "ROBOTI" od googlu a dalších..Říkal jsem si, že by nebylo od věci zase něco blognout. Minimálně 5 lidí tím potěším a ostatním to je jedno, tak co mohu zkazit?!

Ještě než přejdu k samotnému tématu... Někdo se může zeptat zda není možno blogovat na těchto stránkách častějí?
Ale jistě, nicméně pokud trénujete lennost tak dlouho a usilovně jako já, je nesmírně těžké jen tak sednout a něco napsat... Zvláště když to pak někdo z Vás může i nechtěně číst :)